Tryb bezpieczny na Twitterze. Serwis wprowadza nowe sposoby na ochronę użytkowników przed nękaniem

dodano: 
03.09.2021
komentarzy: 
0

Z początkiem sierpnia 2021 roku Twitter uruchomił tryb bezpieczny (Safety Mode). Ma sprawić, że użytkownicy poczują się bardziej komfortowo – czytamy na blogu platformy.

Nowe rozwiązanie ma na celu ograniczenie uciążliwych interakcji w serwisie. Twitter zamierza tymczasowo blokować konta (na siedem dni) za używanie potencjalnie szkodliwego języka, takiego jak obelgi lub hejt, albo za wysyłanie powtarzających się i nieproszonych odpowiedzi lub wzmianek.

Jeśli użytkownik włączy ten tryb w ustawieniach, systemy serwisu ocenią prawdopodobieństwo zajścia negatywnych interakcji, biorąc pod uwagę zarówno treść danego tweeta, jak i relacje między autorem wiadomości a jej odbiorcą. Jak zapewnia serwis, technologia uwzględnia istniejące relacje, więc konta, które dana osoba obserwuje lub z którymi często wchodzi w interakcje, nie będą automatycznie blokowane.

Źródło: blog.twitter.com

Autorzy tweetów, które zostaną uznane za szkodliwe, zostaną automatycznie zablokowani: tymczasowo nie będą mogli śledzić danego konta, widzieć tweetów ani wysyłać do danej osoby bezpośrednich wiadomości. Użytkownik w dowolnym momencie może sprawdzić informacje o tweetach oznaczonych w trybie bezpiecznym, a także wyświetlić szczegóły tymczasowo zablokowanych kont. Serwis przed zakończeniem każdego okresu blokady wyświetli też powiadomienie z podsumowaniem tych informacji.

Serwis podkreśla, że automatyczną blokadę można cofnąć w dowolnym momencie w ustawieniach, np. jeśli zostałaby dodana niesłusznie.

Jak czytamy, funkcja bezpieczeństwa została początkowo uruchomiona dla małej grupy użytkowników na iOS, Androidzie i Twitter.com. (mb)

Źródło:

blog.twitter.com, Introducing Safety Mode, 01.09.2021
X

Zamów newsletter

 

Akceptuję regulamin