San Francisco złożyło pozew przeciwko dziesięciu firmom spożywczym. Miasto zarzuca im celowe promowanie ultraprzetworzonych produktów, które – według badań – przyczyniają się do gwałtownego wzrostu chorób przewlekłych – pisze bbc.com.
Co zarzuca się producentom żywności?
Pozew trafił do sądu 2 grudnia 2025 roku i jest jednym z pierwszych tego typu dokumentów w Stanach Zjednoczonych przygotowanych przez podmiot publiczny. Dotyczy takich firm jak m.in. Kraft Heinz, Mondelez czy Coca-Cola. Przedstawiciele miasta twierdzą, że taktyki marketingowe tych korporacji są porównywalne do działań przemysłu tytoniowego. Samorząd argumentuje, że musi ponosić koszty publicznej opieki zdrowotnej wynikające z ich szkodliwych praktyk.
Miasto oskarża gigantów o celowe reklamowanie uzależniających i niezdrowych produktów, co narusza kalifornijskie przepisy dotyczące zakłócania porządku publicznego oraz nieuczciwej konkurencji.
Radca prawny reprezentujący San Francisco, David Chiu, stwierdził, że firmy te „stworzyły kryzys zdrowia publicznego, czerpały z tego ogromne korzyści, a teraz muszą wziąć odpowiedzialność za wyrządzone szkody”. Produkty objęte pozwem to m.in. ciastka, słodycze, płatki śniadaniowe i batoniki zbożowe.
Argumenty strony pozwanej i kontekst prawny
Sarah Gallo ze stowarzyszenia branżowego Consumer Brands Association zaprzeczyła istnieniu „uzgodnionej naukowej definicji” żywności ultraprzetworzonej. Dodała, że próba demonizowania produktów tylko z powodu ich przetworzenia wprowadza konsumentów w błąd i pogłębia dysproporcje zdrowotne. Stwierdziła, że producenci wprowadzają już na rynek nowe produkty z większą ilością białka i błonnika, a mniejszą ilością cukru, sodu i syntetycznych barwników.
Złożony do Sądu Najwyższego stanu Kalifornia pozew argumentuje, że wzrost dostępności ultraprzetworzonej żywności zbiegł się z „gwałtownym wzrostem” otyłości, cukrzycy, chorób serca, nowotworów i innych przewlekłych schorzeń. Miasto domaga się kar finansowych oraz ogólnostanowego nakazu zobowiązującego koncerny do zmiany „wprowadzających w błąd” praktyk marketingowych.
Tło polityczne i inne sprawy
Pozew zbiega się z rosnącym w USA zaniepokojeniem związanym z żywnością ultraprzetworzoną, co stało się obszarem współpracy urzędników o poglądach lewicowych z administracją prezydenta Trumpa, mimo różnic w innych kwestiach.
W tym kontekście warto też wspomnieć, że w tym roku w Pensylwanii sędzia oddalił odrębny pozew wniesiony przez osobę prywatną, która twierdziła, że spożywanie żywności ultraprzetworzonej przyczyniło się do diagnozy jej cukrzycy i choroby wątroby. (ao)
Źródło: bbc.com, San Francisco sues food companies over ultra-processed products, Danielle Kaye, 3.12.2025


